giixer 2014.05.20. 01:43

Szép felhők HDR-rel

Néhány napja Salgó váránál jártam. Szép idő volt, néhány igen nagyra nőtt gomolyfelhővel.

 

Ez lenne Salgó vára. Az a vár, amely a Medves-fennsík szélén, egy magas (625 m) vulkanikus kúp tetején áll, és Salgótarján városának nagy részéről szépen látható. Konkrétan 15 éves voltam, amikor először jártam Salgótarjánban, és kinéztem a várat, hogy oda fel kellene menni. Ez bizony jó régen volt. És most jutottam el oda először. A kép egyébként a vártól párszáz méterre fekvő Boszorkánykő csúcsáról készült.

 

Ez a kép pedig szintén a Boszorkánykőről készült, a másik irányba (dél felé), a völgyben Salgótarján városa fedezhető fel, a távolban a Cserhát domb- (vagy hegy-) tetői.

Mindkét kép HDR technikával készült. A HDR (high dynamic range) olyan kép, amely több, különböző sötétebb-világosabb exponálású kép egyesítésével jött létre, utólagos feldolgozással. Gyakran előfordul, hogy egy fotón a sötét részek túl sötétek, vagy a világos részek túl világosak, és emiatt valamelyik rész nem érvényesül eléggé. Vagy a földön nem látszanak a részletek, vagy az égen a felhők helyén van egy nagy fehérség. A HDR viszont a kép minden részen nagy dinamikát biztosít. Egyesek szerint a kapott eredmény hasonlít ahhoz, amit a saját szemünkkel (és agyunkkal) látunk. Az érdeklődők kedvéért ideírom azt is, hogy a két kép a Mantiuk 06 algoritmussal készült.

 

Végül pedig, szemléltetésként ugyanaz a látkép hagyományos (nem HDR) fotón.

Címkék: vár felhők hdr Salgótarján Salgó Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pixelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr16183797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása